آخرین بروزرسانی در 22 دی 1403 توسط آی بیمه
بیمه شخص ثالث از ضروریترین و پراستفادهترین بیمهها در ایران است که داشتن آن برای تمامی وسایل نقلیه موتوری اجباری است. این بیمه نه تنها از نظر قانونی الزامی است، بلکه در مواقع بروز حوادث رانندگی میتواند از خسارتهای مالی و جانی جلوگیری کند؛ اما یکی از پرتکرارترین سوالاتی که در خصوص آن مطرح میشود، این است که آیا بیمه شخص ثالث باید به نام صاحب خودرو باشد؟ در این مقاله به بررسی جنبههای مختلف این سوال میپردازیم.
الزامات قانونی برای صدور بیمه شخص ثالث
بیمه شخص ثالث، یک قرارداد بیمهای است که در آن شرکت بیمه متعهد میشود، خسارتهای مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالث در حوادث رانندگی را جبران کند. اشخاص ثالث شامل افراد، خودروها یا اموال آسیبدیده در حادثه تصادف به جز راننده مقصر هستند.
طبق قوانین جاری در ایران، داشتن بیمه شخص ثالث برای تمامی وسایل نقلیه موتوری الزامی است. در هنگام صدور بیمهنامه، اطلاعات مربوط به خودرو و مالک آن در بیمهنامه درج میشود. اما این الزام بدان معنا نیست که بیمه حتماً باید به نام مالک خودرو باشد. در عمل، بیمه شخص ثالث میتواند به نام هر فردی که قصد خرید آن را دارد صادر شود.
مسئله قانونی
برای خرید بیمه شخص ثالث، نیازی نیست که بیمهنامه حتماً به نام مالک خودرو صادر شود؛ تنها کافی است اطلاعات خودرو بهدرستی ثبت شود. با این حال، در صورت وقوع حادثه، شرکت بیمه برای پرداخت خسارت، اطلاعات مالک خودرو و بیمهگذار را تطبیق میدهد و توجهی به مشخصات مقصر اصلی تصادف ندارد.
حال اگر حادثهای رخ دهد و خودرو به نام شما نباشد، جای نگرانی نیست. صرف داشتن بیمه شخص ثالث کافی است تا بتوانید خسارات را از شرکت بیمه مطالبه کنید؛ البته یک شرط مهم وجود دارد: راننده مقصر باید دارای گواهینامه معتبر باشد. در غیر این صورت، تمامی هزینههای حادثه بر عهده راننده مقصر خواهد بود.
پرداخت خسارت
در صورتی که بیمهنامه به نام فردی غیر از مالک خودرو باشد، ممکن است شرکت بیمه در روند پرداخت خسارت کمی پیچیدگی ایجاد کند. به همین دلیل توصیه میشود که بیمهنامه تا حد امکان به نام مالک خودرو صادر شود.
خرید و فروش خودرو
در زمان فروش خودرو، اگر بیمهنامه به نام مالک نباشد، ممکن است مشکلاتی در انتقال بیمه به خریدار جدید ایجاد شود. در این موارد، معمولا شرکت بیمه به اصلاح نام بیمهنامه نیاز دارد و این کار ممکن است، کمی زمانبر باشد.
در ضمن طبق قوانین جدید خرید و فروش خودرو، اعتبار باقیمانده بیمه شخص ثالث ماشین، به مالک جدید منتقل میشود؛ اما این انتقال فقط مربوط به مدت زمان بیمهنامه است. تخفیف بیمه شخص ثالث صرفا برای فروشنده خودرو محفوظ باقی میماند و فرد فروشنده میتواند، این سوابق را به خودرویی با کاربری یکسان، متعلق به خود، همسر، فرزندان یا والدین منتقل کند.
مزایای صدور بیمه به نام مالک خودرو
صدور بیمه شخص ثالث به نام مالک خودرو دارای مزایای متعددی است که در ادامه به آن اشاره میکنیم؛ البته ممکن است در برخی شرایط خاص مانند استفاده مشترک از خودرو بین چند نفر، مالکیت حقوقی خودرو برای یک شرکت یا سازمان و قرض دادن خودرو به شخص دیگر، بیمه شخص ثالث به نام فردی غیر از مالک خودرو صادر شود.
- شرکت بیمه در صورت تطابق اطلاعات مالک خودرو و بیمهنامه، بدون مشکل خسارتها را پرداخت میکند.
- در هنگام فروش خودرو، انتقال بیمه به خریدار جدید سادهتر انجام میشود.
- در صورتی که بیمهنامه به نام مالک خودرو باشد، احتمال بروز سوءاستفادههای احتمالی کاهش مییابد.
سخن آخر
در نهایت، اگرچه بیمه شخص ثالث میتواند به نام فردی غیر از مالک خودرو صادر شود، اما برای جلوگیری از مشکلات احتمالی و کاهش پیچیدگیهای قانونی، توصیه میشود که این بیمهنامه همواره به نام صاحب خودرو باشد. این کار علاوه بر تسهیل فرآیندهای قانونی، امنیت بیشتری را در موارد بروز حادثه فراهم میکند. در صورت داشتن شرایط خاص، بهتر است با شرکت بیمه مشورت کنید تا بهترین راهکار را بیابید و در صورت تغییر مالکیت خودرو، به سرعت اطلاعات بیمهنامه را بهروزرسانی کنید.
شما میتوانید برای خرید آسان، سریع و مقرونبهصرفه بیمه شخص ثالث، از خدمات آنلاین آیبیمه استفاده کرده و در هر ساعتی از شبانهروز، بیهنامه خود را دریافت کنید.
سوالات متداول
آیا بیمه شخص ثالث باید متعلق به مالک ماشین باشد؟
از دیدگاه قانون، بیمه شخص ثالث صرفا باید اطلاعات خودرو را به درستی ثبت کند و نیازی نیست که حتما به نام مالک خودرو باشد.
تحت چه شرایطی بیمه شخص ثالث، خسارت حادثه رانندگی را پرداخت میکند؟
برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث از شرکت بیمه، راننده خودروی مقصر در حادثه رانندگی باید گواهینامه معتبر داشته باشد.