آخرین بروزرسانی در 13 آذر 1403 توسط آی بیمه
خودرو نه تنها یک وسیله نقلیه، بلکه بخشی از سرمایه شخصی شماست که محافظت از آن اهمیت بسیاری دارد. با افزایش آمار سرقت خودرو، داشتن یک بیمه بدنه مناسب که پوشش کاملی برای دزدی ارائه میدهد، آرامش خاطر شما را تضمین میکند و در مواقع بحرانی میتواند خسارات مالی قابل توجهی را جبران کند. حال این سوال مطرح میشود، بهترین بیمه بدنه برای دزدی کدام است و چگونه میتوان آن را انتخاب کرد؟ همراه ما باشید تا این موضوع را بررسی کنیم.
انواع بیمه سرقت خودرو
این نوع بیمه خودرو یکی از پوششهای بیمه بدنه است که خسارتهای ناشی از سرقت کلی یا درجا (جزئی) خودرو را جبران میکند. این بیمه برای کاهش فشار مالی و جبران زیانهایی که ممکن است در نتیجه سرقت خودرو یا قطعات آن به مالک وارد شود، طراحی شده است. در مجموع سرقت خودرو را میتوان به دو دسته سرقت کلی و سرقت درجا تقسیمبندی کرد.
طبق قانون بیمه، در سرقت کلی، خودرو بهطور کامل ربوده میشود و تا 60 روز بعد از سرقت هم پیدا نشده یا در صورت پیدا شدن، به وسایل اصلی خودرو آسیب وارد شده است. به این نکته توجه داشته باشید، اگر خودرو از محل اولیه خود جابهجا شود؛ اما وسایل جزیی آن سرقت شود، در دسته سرقت کلی قرار میگیرد.
در سرقت درجا، قطعات خودرو (مانند باتری، چرخها یا سیستم صوتی) توسط سارقان برداشته شدهاند. در این نوع سرقت، خودرو جابهجا نمیشود.
بر همین اساس بیمه سرقت خودرو به دو دسته اصلی (برای سرقت کلی خودرو) و الحاقی (برای سرقت قطعات خودرو) تقسیم میشود.
شرایط استفاده از بیمه سرقت اصلی
در صورت دزدیده شدن کلی خودرو، مالک باید بعد از اطلاع رسانی به پلیس و شرکت بیمه تا 45 روز پس از سرقت، 2 بار در نشریات کثیرالانتشار، سرقت اتومبیل خود را آگهی کند. در صورت پیدا نشدن خودرو تا 60 روز بعد از اعلام سرقت، خودرو به نام شرکت بیمهگر منتقل میشود و بیمه موظف است، 70 تا 80 درصد از مبلغ کل ماشین که در بیمهنامه قید شده است را پرداخت کند. 20 تا 30 درصد باقیمانده هم، مربوط به فرانشیز بیمه بوده و برعهده بیمهگزار است.
لازم به ذکر است، اگر هزینه تعمیر، نجات و تعویض قطعات و لوازم خسارت دیده خودرو بعد از وقوع حادثه، بیشتر از ۷۵٪ ارزش کل خودرو باشد، بیمه موظف است، آن را تحت پوشش بیمه سرقت کلی قرار دهد و خسارت 70 الی 80 درصد از مبلغ ماشین را به مالک بپردازد.
شرایط استفاده از بیمه سرقت الحاقی
پوشش اصلی بیمه بدنه، سرقت کلی خودروی شما را جبران میکند؛ اما برای جبران خسارت ناشی از سرقت درجا، مالک باید پوششهای اضافه بیمه بدنه را که با عنوان پوشش الحاقی بیمه سرقت قطعات خودرو شناخته میشود، خریداری کند. سرقت درجای خودرو شامل دزدیده شدن قطعات و لوازم داخلی خودرو مانند سیستم صوتی، رینگ و لاستیک میشود.
شرکت بیمه کننده در پوشش الحاقی بیمه سرقت قطعات خودرو، خسارت ناشی از دزدیده شدن قطعات و لوازم داخلی خودرو را تا سقف ۲۵٪ از ارزش کلی خودرو و تا 15 روز بعد از اعلام سرقت، جبران میکند.
ناگفته نماند، شرکتهای بیمهکننده در پوشش بیمه سرقت خودرو اصلی و الحاقی، هر یک شرایط مخصوص به خود دارند. بهعنوان مثال در بیمه ایران، پوشش بیمه سرقت کلی، مربوط به دزدیده شدن کامل خودرو است و برای دریافت خسارت از دزدیده شدن قطعات باید بیمه سرقت الحاقی را انتخاب کنید.
مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه سرقت
برای استفاده از بیمه سرقت باید فورا به پلیس اعلام کرده و از سرقت اتومبیل خود گزارش رسمی تهیه کنید. در ضمن سرقت نباید به خاطر سهلانگاری مالک (مانند قفل نبودن خودرو یا رها کردن آن در مکانهای نامطمئن) رخ دهد. در صورتی داشتن بیمه بدنه، بعد از اعلام سرقت، باید مدارک زیر را برای تشکیل پرونده در شرکت بیمه تهیه کنید:
- صورت جلسه پلیس برای شرح نوع سرقت کلی یا جزیی خودرو
- اصل و کپی بیمهنامههای بدنه و شخص ثالث خودرو
- اصل و کپی کارت و سند خودرو
- ارائه معرفینامه از شرکتهای لیزینگ در صورت خرید اقساطی خودرو
- ارائه اصل و تصویر اسناد مالکیت وسیله نقلیه
- ارائه مدارک شناسایی بیمهگزار (کارت ملی، شناسنامه، گواهینامه)
- ارائه اصل گزارش مقامات انتظامی
- ارائه گواهی عدم خلافی و مفاصا حساب شهرداری تا پایان سال اعلام سرقت خودرو
- ارائه استعلام عدم کشف پلیس آگاهی
- ارائه سوئیچهای خودرو (در صورت سرقت کلی)
- تعیین ارزش خودرو توسط کارشناس بیمه، با حضور بیمهگزار (در صورت سرقت کلی)
- انتقال سند مالکیت خودرو بهنام شرکت بیمه مربوطه ( در صورت سرقت کلی)
- فاکتور لوازم مسروقه (در صورت سرقت درجا)
- دریافت خسارت از شرکت بیمه، بعد از کسر فرانشیز و سایر کسورات قانونی
عوامل موثر بر بیمه سرقت خودرو
قیمت بیمه سرقت خودرو تحت تأثیر چندین عامل مختلف قرار میگیرد که به ویژگیهای خودرو، مالک آن و شرایط بیمهنامه بستگی دارد. یکی از مهمترین عوامل، ارزش خودرو است؛ خودروهای گرانتر معمولاً حق بیمه بیشتری دارند زیرا هزینه جایگزینی یا تعمیر آنها بالاتر است. نوع و مدل خودرو نیز اهمیت دارد؛ خودروهای لوکس، کمیاب یا مدلهایی که قطعات آنها به راحتی به سرقت میرود، هزینه بیمه بیشتری دارند.
همچنین، محل نگهداری خودرو (مانند پارکینگ شخصی یا خیابان) و میزان ریسک سرقت در محل سکونت مالک، از عوامل تعیینکننده هستند. علاوه بر موارد گفته شده، قیمت بیمه سرقت به بیمه الحاقی که انتخاب میکنید نیز، بستگی دارد.
سخن آخر
بیمه سرقت خودرو، یک سرمایهگذاری هوشمندانه برای حفاظت از دارایی شما و آرامش خیالتان است. با آیبیمه، میتوانید بهترین و مقرونبهصرفهترین بیمه سرقت را به سادگی مقایسه، انتخاب و خریداری کنید تا در سختترین لحظات، حامی مطمئنی کنار شما باشد.
سوالات متداول
برای خودرو چند نوع سرقت و بیمه سرقت خودرو وجود دارد؟
در مجموع سرقت خودرو را میتوان به دو دسته سرقت کلی و سرقت درجا تقسیمبندی کرد. بر همین اساس بیمه سرقت خودرو به دو دسته اصلی (برای سرقت کلی خودرو) و الحاقی (برای سرقت قطعات خودرو) تقسیم میشود.
تحت چه شرایطی در بیمه سرقت اصلی فرد خسارت دریافت میکند؟
در صورت دزدیده شدن کلی خودرو، مالک باید بعد از اطلاع رسانی به پلیس و شرکت بیمه تا 45 روز پس از سرقت، 2 بار در نشریات کثیرالانتشار، سرقت اتومبیل خود را آگهی کند. در صورت پیدا نشدن خودرو تا 60 روز بعد از اعلام سرقت، خودرو به نام شرکت بیمهگر منتقل میشود و بیمه موظف است، 70 تا 80 درصد از مبلغ کل ماشین که در بیمهنامه قید شده است را پرداخت کند.
شرکت بیمه در بیمه الحاقی سرقت خودرو، چند درصد از هزینهها را جبران میکند؟
شرکت بیمه کننده در پوشش الحاقی بیمه سرقت قطعات خودرو، خسارت ناشی از دزدیده شدن قطعات و لوازم داخلی خودرو را تا سقف ۲۵٪ از ارزش کلی خودرو و تا 15 روز بعد از اعلام سرقت، جبران میکند.