آخرین بروزرسانی در 11 دی 1403 توسط آی بیمه
تصادفات رانندگی بخش جداییناپذیر از زندگی شهری و جادهای هستند. در بسیاری از موارد، اختلافات ناشی از تصادفات رانندگی، بهویژه در موارد خسارات مالی و جرحی، به شورای حل اختلاف یا دادگاه ارجاع میشوند. این مراجع قضایی با هدف تسریع در حل و فصل دعاوی و افزایش امنیت جانی و مالی در جامعه ایجاد شده است. در این مقاله، مراحل شکایت از راننده مقصر را بررسی میکنیم.
شکایت از راننده مقصر با توجه به نوع تصادفات
به طور کلی تصادفات راهنمایی و رانندگی به دو نوع تصادفات خسارتی و تصادفات جرحی تقسیمبندی میشوند و در هر دو حالت فرد مقصر ملزم به پرداخت خسارت است؛ اما گاهی اوقات پیش میآید که هیچ یک از طرفین تصادف، خود را مقصر نمیدانند، در چنین حالتی کار به شکایت و دادگاه میکشد.
در قدم اول برای شکایت از راننده مقصر باید نوع تصادف و میزان خسارت وارد شده مشخص شود.
در تصادفات خسارتی، با میزان خسارت کمتر از 20 میلیون تومان، فرد باید برای ثبت شکایت به شورای حل اختلاف مراجعه کند؛ اما در تصادف خسارتی بالای 20 میلیون و تصادفات جانی فرد باید به دادگاه حقوقی مراجعه کند.
مدت زمان شکایت بعد از تصادفهای خسارتی و استفاده از بیمهنامه حداکثر 5 روز است و بعد از آن بیمه تعهدی به پرداخت خسارت نخواهد داشت؛ اما برای تصادفات جانی، شاکی باید بلافاصله بعد از وقوع تصادف به مراجع قانونی مراجعه کند. برای تصادفات خسارتی با میزان زیان کمتر از 20 میلیون تومان، مدت زمان مشخصی تعیین نشده است؛ ولی بهتر است فرد همان موقع برای شکایت، اقدامات لازم را انجام دهد.
نحوه شکایت از راننده مقصر در تصادفات با خسارت مالی
در تصادفات خسارتی، ممکن است یکی از حالات زیر رخ دهد.
هر دو طرف در تشخیص مقصر حادثه توافق داشته باشند و خسارت وارد شده هم تا 20 میلیون تومان است. در چنین حالتی نیاز به شکایت و تشکیل پرونده قضایی نیست و افراد میتوانند با مراجعه شرکت بیمه، خسارت خود را دریافت کنند.
هر دو طرف در تشخیص مقصر توافق دارند؛ اما خسارت وارد شده بالای 20 میلیون تومان است. در چنین حالتی فرد مقصر میتواند از بیمه خود تا سقف مندرج در بیمهنامه شخص ثالث یا بیمه بدنه برای جبران خسارت استفاده کند.
چنانچه طرفین توافق نداشته باشند، با توجه به میزان خسارت، فرد خسارت دیده باید برای دریافت تمام یا بخش باقیمانده از خسارت خود، با در دست داشتن کروکی غیر سازشی، به مرجع قضایی مراجعه کند. ناگفته نماند، در صورتی که راننده مقصر و شرکت بیمهگر او اقدام به پرداخت خسارت کاهش ارزش خودرو نکنند، مراحل دریافت خسارت افت قیمت خودرو را باید از مراجع قانونی پیگیری کنید. نحوه دریافت خسارت نیز، با توجه به اینکه مقصر میخواهد از محل بیمه پرداخت کند یا شخصاً هزینه را پرداخت کند متفاوت است.
لازم به ذکر است، مراحل و مدارک لازم برای شکایت از راننده مقصر در شورای حل اختلاف و دادگاه یکسان است و در واقع هر یک از این مراجع قانونی با توجه به میزان خسارت وارد شده مشخص میشود.
مدارک لازم برای شکایت از راننده مقصر در خسارت مالی
- کروکی غیرسازشی
- صورتجلسه پاسگاه انتظامی یا کلانتری از حادثه
- اوراق بازجویی تنظیم شده در یگان انتظامی و مرجع قضایی
- اصل و کپی مدارک شناسایی (بیمه بدنه، بیمهنامه شخص ثالث، گواهینامه راننده یا مالک ماشین، کارت مشخصات ماشین، شناسنامه مالک ماشین)
- تکمیل فرم واگذاری حقوق قانونی بیمهگذار به شرکت بیمه
نحوه شکایت از راننده مقصر در تصادفات در صورت خسارت جرحی
در صورت رخداد خسارت جرحی یا فوتی فرد آسیب دیده یا اولیای دم باید با در دست داشتن کروکی از صحنه تصادف، به دادسرا مراجعه کند و مراحل زیر را طی کنند.
- تشکیل پرونده در دادسرا
- ارائه مدارک مورد نیاز مانند بیمه نامه و نامه پزشکی قانونی
- بررسی اصل بودن بیمه نامه توسط مقام قضایی
- صدور یک قرار مناسب
- ارجاع پرونده به کارشناس
- انجام تحقیقات محلی
- اعلام نظر نهایی پزشکی قانونی
- صدور قرار جلب
- صدور رأی توسط دادگاه
در این نوع تصادفات، علاوه بر پرداخت دیه، ممکن است برای فرد مقصر مجازات هایی مانند حبس و پرداخت جزای نقدی نیز در نظر گرفته شود. به عنوان مثال اگر راننده مقصر به دلایل مختلفی نظیر سرعت غیر مجاز، نقص فنی خودرو، تردد در محل غیر مجاز، استفاده از مشروبات الکلی یا مواد روانگردان، با فردی تصاف کند و منجر به فوت وی شود، برای او قتل غیر عمد در نظر گرفته میشود و در این صورت پرداخت دیه کافی است.
تصادفی که منجر به فوت میشود، دارای دو جنبه عمومی و خصوصی است. در جنبه عمومی فرد بین 3 تا 6 ماه محکوم به حبس میشود و باید جزای نقدی آن را پرداخت کند اما در جنبه خصوصی مبلغ دیه به اولیای دم پرداخت میشود. حال اگر در تصادفات جرحی راننده مقصر فرار کرده باشد، قاضی برای او مدت زمان حبس بیشتری در نظر میگیرد.
مبلغ و میزان دیه هم با توجه به میزان آسیبدیدگیهای فرد مشخص میشود. شرکت بیمهکننده راننده مقصر همراه با صندوق تامین خسارتهای بدنی، 50 درصد از این مبلغ را پس از دریافت گزارش پلیس و پزشکی قانونی و مابقی را پس از صدور حکم نهایی دادگاه پرداخت میکند.
سخن آخر
در این مقاله مراحل شکایت از راننده مقصر برای تصادفات خسارتی و جرحی را بررسی کردیم و شما را با نحوه دریافت خسارت از راننده مقصر در خصوص هر یک از این تصادفات آشنا کردیم. عدالت ایجاب میکند که خطای او در شورای حل اختلاف و دادگاه حقوقی به درستی بررسی و جبران شود.
با وجود چنین مشکلاتی، زمان وقوع حوادث غیرمنتظره، تنها چیزی که خیالمان را راحت میکند، داشتن بیمهای مطمئن و قوی است. اگر به دنبال پشتیبانی واقعی در این لحظات هستید، سایت آیبیمه انتخابی حرفهای و هوشمندانه برای خرید بیمه مورد نظرتان است. از همین امروز برای آیندهتان فکر کنید و امنیت و آرامش خود را تضمین کنید.
سوالات متداول
در چه تصادفاتی نیازی به داشتن کروکی نیست؟
برای تصادفات خسارتی کمتر از 20 میلیون تومان، نیازی به داشتن کروکی برای شکایت یا دریافت خسارت نیست.
افراد برای شکایت از راننده مقصر باید به مراجع قانونی مراجعه کنند؟
برای تصادفات خسارتی با میزان خسارت کمتر از 20 میلیون تومان، افراد باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنند و برای تصادفات خسارتی با میزان خسارت بالای 20 میلیون تومان و تصادفات جانی باید به دادگاه حقوقی مراجعه کنند.