دریافت خسارت در تصادفات رانندگی + راهنمای جامع و کامل

زمان مطالعه: 5 دقیقه

آخرین بروزرسانی در 11 دی 1403 توسط آی بیمه

پرداخت خسارت توسط راننده مقصر، از جمله مسائل مهمی است که می‌تواند پس از وقوع تصادف، به یک چالش جدی برای زیان‌دیدگان تبدیل شود و در واقع عدم پرداخت خسارت توسط راننده مقصر نه تنها باعث ایجاد فشار مالی بر فرد زیان‌دیده می‌شود، بلکه روند جبران خسارت را نیز پیچیده‌تر می‌کند. به همین دلیل قوانین و بیمه‌نامه‌ها برای پوشش چنین شرایطی طراحی شده‌اند. 

گاه عوامل مختلف مانند عدم داشتن بیمه‌نامه معتبر، تخلف راننده مقصر یا ناآگاهی زیان‌دیده از حقوق خود، مانع از جبران خسارت به شکل مناسب می‌شود؛ بنابراین داشتن اطلاعات کافی همیشه می‌تواند در شرایط بحرانی به شما کمک  کند تا تصمیم‌های درست بگیرید. این مقاله را دنبال کنید تا در صورت مواجه شدن با چنین شرایطی، اقدامات مناسبی انجام دهید.

نحوه دریافت خسارت در تصادفات رانندگی

تصادفات رانندگی به طور کلی به دو حالت جانی و خسارتی تقسیم بندی می‌شود و در واقع نحوه گرفتن خسارت نیز با توجه به نوع تصادف مشخص می‌شود. 

تصادفات جرحی

در تصادف جرحی باید فرد آسیب ‌دیده یا اولیای دم از راننده مقصر برای تعیین مقدار دیه بر اساس میزان خسارت وارد شده، به دادگاه شکایت کنند. بعد از دریافت حکم دادگاه، باید آن را به کارشناس بیمه، جهت پرداخت خسارت از بیمه فرد مقصر ارائه کنند. فرد حادثه دیده یا اولیای دم، تا 20 روز بعد از مشخص شدن مبلغ دیه، فرصت دارند تا برای دریافت خسارت به بیمه مراجعه کنند؛ زیرا بعد از گذشت این مدت، شرکت بیمه خسارت را به حساب صندوق خسارت‌های بدنی دادگستری واریز کرده و افراد باید به این مرجع برای دریافت خسارت مراجعه کنند.

تصادفات خسارتی

در تصادفات خسارتی باید ابتدا با پلیس راهنمایی و رانندگی تماس گرفت تا پلیس در محل حادثه حاضر شده، کروکی بکشد و مقصر حادثه را مشخص کند. فرد مقصر، فرصت دارد تا ۵ روز پس از وقوع حادثه، شرکت بیمه را در جریان تصادف قرار دهد و بعد از گذشت این 5 روز، بیمه دیگر مسئولیتی در قبال پرداخت خسارت ندارد؛ البته این قانون برای راننده مقصری که در حادثه آسیب دیده و امکان مراجعه حضوری به شرکت بیمه کننده ندارد، صدق نمی‌کند. پس از ارائه گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی، کارشناس اداره بیمه موظف است، میزان خسارت پرداختی توسط بیمه را با توجه به سقف تعهد بیمه‌نامه مشخص کند. 

به این نکته توجه داشته باشید، اگر میزان خسارت وارد شده، بیشتر از سقف پوشش بیمه باشد، راننده مقصر باید مابقی خسارت را خودش پرداخت کند. فرد آسیب ‌دیده یا راننده مقصر، در صورت عدم پرداخت خسارت توسط شرکت بیمه تا دو سال پس از وقوع حادثه فرصت دارند از بیمه‌گر شکایت کرده و خسارات وارد شده را از بیمه مطالبه کند.

مراحل تعیین خسارت خودرو توسط بیمه

برای تعیین خسارت خودرو باید بعد از مطلع ساختن شرکت بیمه از تصادف رخ داده شده، مراحل زیر را طی کنید.

  • ابتدا باید مدارک لازم مانند کارت خودرو، بیمه‌نامه‌ شخص ثالث و بیمه‌ بدنه، کروکی و گزارش صحنه‌ تصادف را به شرکت بیمه‌گر ارائه کنید.
  • بعد از ارائه مدارک، کارشناس شرکت بیمه برای تعیین خسارت، خودروی شما را ارزیابی می‌کند.
  • در این ارزیابی باید شماره موتور، مدل خودرو، رنگ و شماره شاسی درج شده در بیمه‌نامه با شماره پلاک انتظامی خودرو توسط کارشناس بیمه تطبیق داده شود.
  • کارشناس ارزیاب با بررسی کلیه بخش‌های خودرو، خسارت‌های وارده را مشخص می‌کند. 
  • میزان مبلغ خسارت وارد شده با توجه به مواردی نظیر هزینه‌ تعمیرات، هزینه‌ قطعات، امکان بازسازی خودرو و سقف تعهدات در بیمه‌نامه، مشخص می‌شود. 
  • پس از تعیین مبلغ خسارت، گزارش و پرونده به شرکت بیمه‌‌کننده ارجاع داده می‌شود و بیمه‌گزار می‌تواند برای دریافت خسارت اقدام کند.

عدم پرداخت خسارت توسط مقصر

گاهی اوقات پیش می‌آید در تصادفات رانندگی، فرد مقصر حاضر به پرداخت خسارت نیست. در چنین شرایطی فرد آسیب دیده باید برای خسارت بیشتر از 20 میلیون تومان به دادگاه و برای خسارت کمتر از 20 میلیون تومان به شورای حل اختلاف مراجعه کند؛ البته نحوه دریافت خسارت در تصادفات جانی و خسارتی با یکدیگر متفاوت است که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

برای تمام تصادفات جرحی و خسارتی فرد زیان دیده یا اولیای دم باید حساب کاربری در سامانه ثنا تشکیل دهند و نسبت به احراز هویت ثنا اقدام کنند. سپس شکوائیه خود را از طریق دفاتر قضایی الکترونیک ثبت کنند.

نحوه گرفتن خسارت در تصادف‌های خسارتی، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با‌ توجه‌ به میزان خسارت، شاکی را به دادگاه یا شورای حل اختلاف ارجاع می‌دهد. دادگاه یا شورای حل اختلاف با توجه به نظر کارشناس مربوطه، رای صادر می‌کند. برای دریافت خسارات جانی، دادگاه کیفری برگزار شده و در خصوص دیه رای صادر می‌شود. پس از آن فرد مقصر باید خسارت را در مدت زمان مشخص، پرداخت کند.

نکات مهم برای پرداخت خسارت توسط مقصر

  • اگر بعد از صدور رای، فرد مقصر از پرداخت خسارت خودداری کند، محکوم له می‌تواند از شعبه صادر کننده رای بدوی، درخواست صدور اجرائیه کند تا با ابلاغ اجرائیه به محکوم علیه، وی در مهلت مقرر، ترتیبی برای پرداخت تعیین کند.
  • اگر در تصادفات جانی به خودرو هم آسیب وارد شود، شاکی می‌تواند، همزمان درخواست محاسبه میزان خسارات وارد شده به خودرو و صدور حکم در خصوص آن را نیز از دادگاه درخواست کند.
  • برای تصادفات خسارتی کمتر از 20 میلیون تومان، می‌توانیم خسارت بدون برگه کروکی بگیریم.
  • مهلت شکایت بعد از تصادف و درخواست استفاده از بیمه‌نامه، برای تصادف‌هایی که باعث خسارت مالی بیشتر از 20 میلیون تومان شده، حداکثر ۵ روز پس از تصادف است؛ اما برای تصادف‌هایی با خسارت مالی کمتر از 20 میلیون تومان، محدودیت زمانی برای درخواست خسارت وجود ندارد.
  • اگر فرد زیان ‌دیده یا آسیب ‌دیده در تصادف، رضایت خود را نسبت به جراحات و خسارات اعلام کند، دیگر امکان پیگیری و شکایت مجدد وجود ندارد.
  • در صورت تصادف با عابر پیاده و مقصر نبودن فرد راننده؛ شرکت بیمه راننده باز هم باید تعهدات بیمه‌نامه را به مصدوم یا وراث متوفی پرداخت کند.
  • در تصادفات خسارتی، راننده مقصر پس از فرار مجازات نمی‌شود؛ اما در تصادفات جانی، راننده‌ فراری مورد پیگرد قضایی قرار می‌گیرد و قاضی می‌تواند او را به بیش از دو سوم بیشترین مجازات تعیین‌ شده در قانون محکوم کند.
  • اگر فکر می‌کنید مدارک شما از بین می‌رود یا ادعای شما ثابت نمی‌شود، از شورای حل اختلاف درخواست تامین دلیل تصادف به صورت کتبی یا شفاهی کنید. پس از درخواست شما، کارشناس تصادفات شورا، دلایل و مدارک را بررسی کرده و با صدور قرار کارشناسی، وجود دلایل و مدارک در زمان درخواست را تایید می‌کند.  

سخن آخر

پرداخت خسارت توسط راننده مقصر می‌تواند به لطف خدمات بیمه‌ای، به تجربه‌ای کمتر پرتنش تبدیل شود. اما بهترین راه برای پیشگیری از چالش‌های مالی و مسئولیت‌های سنگین، داشتن بیمه مناسب است. با آی‌بیمه، می‌توانید به‌صورت آنلاین و در کوتاه‌ترین زمان ممکن، بیمه‌های مورد نیاز خود را خریداری کنید و از آرامش خاطر در مواجهه با حوادث بهره‌مند شوید. انتخاب آی‌بیمه، یعنی یک قدم هوشمندانه برای تضمین امنیت مالی و مسئولیت‌پذیری.

سوالات متداول

تصادفات در راهنمایی و رانندگی به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

تصادفات به طور کلی به دو دسته خسارتی و جرحی تقسیم بندی می‌شوند. در تصادفات خسارتی فقط به مال افراد آسیب وارد می‌شود؛ اما در تصادفات جرحی، آسیب جسمانی یا فوت هم رخ داده است.

اگر فرد مقصر حاضر به پرداخت خسارت در تصادفات نباشد، چه باید کرد؟

در چنین شرایطی فرد آسیب دیده باید برای خسارت بیشتر از 20 میلیون تومان به دادگاه و برای خسارت کمتر از 20 میلیون تومان به شورای حل اختلاف مراجعه کند؛ البته نحوه دریافت خسارت در تصادفات جانی و خسارتی با یکدیگر متفاوت است.

مهلت شکایت بعد از تصادف و درخواست استفاده از بیمه‌نامه چه قدر است؟

برای تصادف‌هایی که باعث خسارت مالی بیشتر از 20 میلیون تومان شده، حداکثر ۵ روز پس از تصادف است؛ اما برای تصادف‌هایی با خسارت مالی کمتر از 20 میلیون تومان، محدودیت زمانی برای درخواست خسارت وجود ندارد.

آخرین مقالات منتشر شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

محل تبلیغات شما